Receptsamling
Älskar du som jag fika och bakverk? Vill du fortsätta äta gott men använda ingredienser som stöttar kroppen istället för ingredienser som skapar inflammation och i förlängningen gör dig sjuk? Jag har spenderat många år att leta bland nyttiga recept. På den här sidan delar jag med mig av mina favoriter!
Chokladbollar
- 10 färska dadlar eller ekologiska torkade dadlar utan kärna
- 2-3 msk kakao
- 1,5 dl havregryn
- 2 msk kokosolja
- 1-2 msk vatten eller kaffe
- 0,5-1 dl kokosflingor att rulla bollarna i
Gör såhär
Lägg alla ingredienser i en matberedare. Mixa tills du får en slät massa. Rulla till bollar och sedan i kokosflingor.
Receptet är en modifiering av ett recept från Ulrika Hoffers bok Matsmart familj
Mangoglass
- 0,5-1 dl cashewnötter (eller cashewsmör om du inte vill mixa nötterna själv)
- 1 pkt fryst mango (250 g)
- några droppar agavesirap
Gör såhär
Lägg cashewnötterna i en matberedare. Mixa till ett fint mjöl. Lägg i fryst mango och agavesirap och mixa tills du får en slät glass. Njut av glassen direkt!
Receptet är en modifiering av ett recept från Ulrika Hoffer.
Hallonglass
Ca 4 portioner
- 1 paket frysta hallon (ca 250 g)
- 1 dl mjölk (alt. havre/ris/soja/mandeldryck)
- 1/2 - 1 banan (beroende på hur söt du vill ha glassen)
- 0,5 dl kokosmjölk samt några droppar citronjuice (valfritt)
- ev lite extra sötning (t ex sirap eller honung)
Gör såhär
Häll alla ingredienser i en kraftig mixer eller matberedare och mixa till önskad konsistens. Blir den för lös, ha i mer frysta bär. Blir den för svårmixad, öka mängden vätska.
Kokosmjölken ger en lite krämigare konsistens. Citronjuicen neutraliserar kokossmaken.
Avnjut glassen direkt. Den blir stenhård om den får stå i frysen =)
Glassen går att variera med olika sorters frysta bär. Prova tex med ananas, mango eller blåbär.
Receptet är en modifiering av ett recept från Ulrika Hoffer.
Overnight oats
- 1 dl havregryn
- 1 dl valfri växtbaserad dryck (t ex havredryck eller kokosdryck)
- 1 tsk chiafrön
- 0,5 tsk kardemumma eller 0,5 kryddmått stött kardemumma
- lite agavesirap efter eget tycke för sötma
Förslag på topping att lägga på innan du ska äta
- Nötter
- Kokosflingor
- Frysta eller färska bär
- Dadlar
Gör såhär
Blanda alla ingredienser i en behållare med lock. Ställ in i kylen över natten. Dagen efter kan du toppa med valfri topping och njuta av en god frukost eller som mellanmål. Perfekt att ta med sig till jobb/skola/träning. Blanda med fördel i frysta bär på morgonen om du inte har tillgång till kyl under dagen. Då håller sig "gröten" kall längre och bären har tinat när det är dags att äta ditt mellis.
Raw boll - kakdeg
Barnens nya favorit! Raw bollar med smak av kakdeg. Endast 3 ingredienser behövs!
- 1 dl cashewnötter
- 1 dl urkärnade dadlar
- lite vaniljpulver
- ev 1 tsk kokosolja eller vatten
Gör såhär
Lägg cashewnötterna i en matberedare och mixa tills du får ett grovt mjöl. Lägg i vaniljpulver och mixa lite till. Lägg i dadlarna och och mixa tills du får en slät massa. Blir den inte slät, addera kokosolja eller vatten. Rulla till bollar i valfri storlek. Förvara i kylen.
Fler recept
Länkar
Här nedan samlar jag länkar till ännu fler recept så att du enkelt kan klicka dig vidare till receptsidan.
BRÖD
Saftigt glutenfritt morotsbröd, WingsByBella
Jag har sällan tålamod att baka bröd, men detta är så enkelt, går riktigt fort är är fantastiskt gott och saftigt!
SÖTSAKER
Bellas Chocolate Treats, WingsByBella
FRUKOST
Scrambled oats, Stina Algulin, leg dietist
Min nya helgfrukost. Så god och mättande!